Какво да правим за да подобрим състоянието на кожата при акне?

Публикувано в Мнението на експерта

  • Използвайте подходящи почистващи и матиращи продукти за хигиена и грижа, които да ограничат себумната секреция.
  • Елиминирайте натрупаните рогови клетки на повърхността на кожата, посредством ексфолиране и грижа с на козметични продукти, които притежават кератолитично действие
  • Прилагайте медикаменти и/или козметични продукти, предписани ви от лекар, чиито активни съставки подпомагат ограничаването на популацията на бактериите PropionibacteriumAcnes (основен причинител на акнето)
  • Овладейте възпалението, като спазвате предписанието на лекаря за локално или системно прилагане медикаменти. Най-често това са антибиотици най-често от  групата на  Тетрациклините.
  • Стремете се да ограничите формирането на белези, като избягвате опитите да отстраните механично (с ръце) наличните пъпки или комедони. Друг важен аспект е да използвате адаптирана фотозащита обезателно по време на екстремно излагане на слънце. Ако вече имате формирани белези, консултирайте се с лекар дерматолог, какви процедури са подходящи за вашето състояние.
  • Съветите на д-р Катя Паскова са:

 sunglasses-635269_1280

Наред с познатите лекарствени средства за локално и общо приложение, задължителен елемент от терапията се оказват и редица методи – химически пилинг, противовъзпалителна терапия при активно акне с диоден лазер,  LED фототерапия, KTP лазер и IPL при пресни белези от акне,фракционирана лазерна терапия и дермапен/дермаролер за премахване на по-стари белези и други. Всеки един от тези методи си има своето място и точно предназначение и изкуството на дерматолога се състои в това да изгради най-подходящата схема и последователност спрямо индивидуалните особености на всеки пациент.

Благоприятното действие на химичните пилинги се състои в случая в ефекта на използваната киселина (салицилова, млечна, гликолова, пирувикова). Киселините премахват по много фин начин натрупания слой от мъртви клетки на повърхността и по този начин подпомагат отпушването на порите, действат противовъзпалително и намаляват мастната секреция. Интервалът между отделните третирания е средно 10 дни и по никакъв начин не се нарушава ежедневния ритъм. Желателно е да се проведе един курс от 4-6 процедури за постигане на оптимален ефект.

Фотодинамичната или т. нар. LED терапия също се ползва много успешно за лечение на акне. Под действие на LEDсветлината субстанции (порфирини)произвеждани от Propionibacterium acnes се активират и като последица неутрализират бактерията. По този начин възпалението отминава. Ефектът на терапията идва от комбинирането на светлини с две дължини на вълната:

LEDсиня светлина /415 nm/ премахва бактерията, която причинява зачервяването или вьзпалителните прояви на акнето.
LEDчервена светлина /633nm / – активира производството на колаген в кожата, което води до по-бързо заздравяване на кожата и подобряване на кожния релеф. Допълнително се възпрепятства възможността да се образуват белези. Прави се курс от 8 процедури, по две седмично.

Много често по-тежките възпаления оставят след себе си едни неприятни червенини, които се задържат дълго време и силно смущават пациентите. Те се повляват изключително добре от две лазерни системи КТР (ExcelV) и IPL при това само за 2-3 третирания и практически без странични реакции. Тези апарати както заличават червенината, така и специфичното нагряване от лазерната енергия стимулира образуването на здрав колаген и по този начин се подобрява релефа на кожата и белезите.

 

Изборът на метод за премахване на белези от акне зависи от вида на белезите, размерите им, както и от зоната, в която са разположени. В някои случаи се налага комбинация на технологии различни по сила на действие.

Допреди няколко години заличаването на белези от акне се правеше с методики като дермабразио и класически лазерен пилинг. Те обаче имат няколко недостатъка (дълъг възстановителен период, риск от поява на хиперпигментации, дори поява на нови белези), които наложиха търсенето на по-добри технологии. Затова в момента най-ефективни и със сравнително по-малък риск и дискомфорт, са фракциониран лазерен пилинг и дермапен/дермаролер (т.нар. Микронийдълинг). Тези процедури имат възстановителен период, който може да варира от 3 до 7 дни в зависимост от интензивността на работа и дълбочината на белезите. Спокойно може да се комбинират в рамките на курса от процедури и задължително изискват стриктно предпазване от слънце.

Друго възможно лечение на дълбоки белези, причинени от по-тежките форми на акне, е инжектирането на пълнител на базата на хиалуронова киселина под белега, за да се подобри вида му.

 

72 Коментари

Коментирайте тук

Вашият email няма да се публикува

*