Как стресът влияе на акнето?

Публикувано в Featured

Стресът присъства в ежедневието на всеки един от нас. Работа, училище, семейство, връзки и лични отношения… Проблемите и трудните ситуации във всяка сфера често са съпроводени от напрежение, нервност, тревожни мисли, гняв или отчаяние, като всички тези негативни съставки можем да ги обединим в един голям фактор, наречен „стрес”.

Няма съмнение, че стресът влияе негативно върху нашето емоционално и физическо състояние. От елементарни проявления като зачервяване, изпотяване и треперене на крайниците, до по-сериозни състояния като главоболие, стомашни болки, безсъние и… акне. Изследванията през последните години потвърдиха, че стресът влияе негативно върху акнето, като влошава състоянието на участъците, засегнати от акне и води до появата на нови пъпки.

ache-19005_640

Обясненията за това как и защо стресът влияе негативно върху акнето, можем да сведем до следните фактори:

1) Хормони. Известно е, че хормоните играят ключова роля при появата и влошаването на акнето. Честият и силен стрес може да предизвика промяна в хормоналния баланс, която да доведе до повишаване нивата на различни хормони и по този начин състоянието на вашата кожа да се влоши още повече.

2) Храна. Всеки има различни стратегии за справяне със стреса, като една от най-честите е прекалената консумация на вредни храни и напитки Преяждането с шоколад и чипс или прекалената консумация на алкохол и газирани напитки неминуемо се отразява негативно върху организма ви. Вредните храни съдържат повече мазнини, консерванти и захар, а както споменахме в предишната статия – те са едни от основните врагове на здравата и чиста кожа!

3) Раздразненост. Една от основните прояви на стрес е раздразнеността. Когато сме раздразнени или в некомфортна ситуация, повечето от нас имаме навика да сбръчкваме чело с длан, да докосваме брадичката си или да заравяме лице в длани. Това, от своя страна, прехвърля множество бактерии върху кожата на лицето, което води до замърсяване и влошаване състоянието й. Друг признак на раздразнеността е разраняването и изстискването на пъпки, което голяма част от страдащите от акне правят.

Но как да се преборим ефективно със стреса и да елиминираме един от факторите, възпрепятстващи ни в борбата с акнето? Разходка с приятели навън е бърз и лесен начин да сторим това. А ако разполагате с повече време – отделете го за упражнения, йога и спортуване, с които да намалите нивата на стрес. Любимо хоби, пълноценен сън, здравословно хранене и релаксиране също ще ви помогнат да намалите стреса и да се чувствате отпочинали.

Коментирайте тук

Вашият email няма да се публикува

*