Каква представлява акнето?

Публикувано в Грижа

 

160428958

Акнето е кожно заболяване, което засяга 90% от юношите.
Независимо дали става въпрос за подходящи дермо-козметични грижи или за индивидуално лечение, те са адаптирани според сериозността на несъвършенствата и техният ефект е видимо ефикасен.

Мазна и лъщяща кожа, няколко малки пъпки и черни точки се появяват на бузите или носа…

Това е началото на развитието на акне, което посочва навлизането в пубертета. То представлява прекомерна чувствителност на себумните жлези, които секретират излишък от себум, поради половите хормони, които бушуват в организма в този важен житейски период.

Загрижеността за това състояние е широко разпространена, тъй като акнето засяга 83% от момичетата и 95% от момчетата… Тъй като развитието е непредсказуемо-от бързо, почти спонтанно излекуване, до персистирането му, то трябва винаги да бъде взето под сериозно внимание и да бъде обект на подходящо лечение.

Различни форми на акне: 

Хиперсеборея: това е началният етап на всяка форма на акне. Твърде голяма продукция на себум: кожата лъщи и се появяват малки пъпки.

Ретенционно акне: себумът се натрупва в мастните фоликули и довежда до образуването на открити (черни точки) или затворени (бели точки) комедони .

Възпалително акне: пролиферация на бактерии и разпукване на фоликулите в дермата; поява на възпаление и на червени папули, които после се изпълват с гной (пустула).

Нодуло-кистозно акне: разширение и възпаление на мастните жлези, които формират гнойни нодули.

Имате въпроси?
Месец октовмри, Д-р Паскова отговаря на всички запитвания от Вас.

Коментирайте тук

Вашият email няма да се публикува

*