Съвременната терапия на акне (интервю с д-р Катя Паскова)

Публикувано в Грижа

Съвременната терапия на акне – съчетание на дермокозметични продукти със селектирани активни съставки и прецизирани специфични дерматологични методи

Интервю с д-р Катя Паскова, дерматолог, клиника „Дерма Вита”, София

 Д-р Паскова, какво представлява акнето, как протича и кого най-често засяга?

Акнето е хронично, инфламаторно заболяване на космено-мастния фоликул. Най-често засегнатите зони са лицето, гърба, деколтето и понякога раменете. Протичането на акнето при всеки пациент е различно и е в зависимост от множество фактори, но най-голямо значение имат гените, хормоналната активност, свръхпродукцията на себум, нарушената кератинизация, бактериалната колонизация (Propionibacterium acnes) и възпалението. В резултат, наблюдаваме следните клинични аспекти – себорея във фронталната област на лицето, отворени или затворени комедони, папули, пустули; при тежките форми на акне – кисти и нодули, при неправилни манипулации, често и от страна на самия пациент – белези. Ако трябва в най-основни линии да определим формите на акнето спрямо тежестта му, те биват следните:

-       леко акне, което се представя основно с т.нар. затворени и отворени комедони (черни точки), които почти всички от нас са имали или имат;

-       средно тежко акне, при което вече се появяват червени и възпалени пъпки, наречени папули, както и гнойни пъпки с бял връх;

-       тежко акне, при което се образуват по-големи и плътни пъпки или подутини (нодули) и болезнени и пълни с гной кисти. Именно по-тежките форми на акне са в основата на образуването на белези.

Акнето е практически най-разпространеното кожно заболяване, тъй като засяга около 85% от хората през определен период от живота им, а от друга страна изисква и дълго лечение, много грижи и разходи. В по-голям процент неговото начало е през пубертета, което се обяснява с цялостната промяна, която настъпва в организма на момчето или момичето и по-специално с влиянието на повишената активност на половите хормони върху функцията на мастните жлези и най-вече на най-големите мастни жлези, разположени в областта на лицето, раменете и деколтето. Те започват да произвеждат себум (секрет на мастните жлези) в прекомерно количество. Себумът, заедно с клетките, които изграждат стената на жлезите, запушват порите на кожата. След това бактериите Propionibacterium acnes, които са нормални обитатели на кожата, навлизат в тези пори като използват за храна мастите в секрета. В резултат на тези процеси, организмът реагира с различно по тежест възпаление или зачервяване на кожата, което наричаме акне.

 

Каква е съвременната терапия на акне и какви са препоръките ви за ефикасно лечение?

Съвременната терапия на акнето съчетава внимателно прецизиран от страна на дерматолога подбор на перорални и локални медикаменти и дермокозметични продукти, както и специфични методи като противовъзпалителна светлинна и лазерна терапия (LED, IPL, диоден лазер), повърхностни химични пилинги, фракционирана лазерна терапия за премахване на белези, инжектиране на хиалуронова киселина. В наши дни, поради това че акнето се локализира основно по лицето и силно влияе върху самочувствието на пациента, е съвсем логично дерматологията, естетичната медицина и дермокозметиката да вървят „ръка за ръка”. По този начин се постигат най-добри резултати в лечението на всяка една от проявите на акнето.

По отношение на козметиката най-често препоръчвам на пациентите с полиморфно акне продуктът TriAcnéal Avène, тъй като това е  изключително успешна комбинация, включваща следните съставки:

Ретиналдехид (ретиноид) – нормализира клетъчната диференциация и в резултат ограничава образуването на комедони, осъществява превенция за образуването на груби цикатрикси и келоиди.

Гликолова киселина – с лек повърхностен пилинг ефект и улеснява проникването на другите активни съставки.

Ефектиоза®, патент на Pierre Fabre, ограничаващ освобождаването на възпалителни медиатори в кожата.

Разбира се, при голяма част от пациентите козметиката далеч не е достатъчна. Доста често се включва употребата на химични пилинги. Това е процедура, при която се използват различни видове киселини, най-често алфа-хидрокси (салицилова, млечна, гликолова, пирувикова). Действието на тези киселини е многообразно. На ниво епидермис се провокира намаляване на междуклетъчните спойки с откъсване на повърхностните клетки и последващо обновяване на епидермиса. На ниво дерма е доказана способността на киселините да стимулират активността на фибробластите с последващото от това увеличаване на синтеза на колаген, гликозаминогликани и еластин. Интервалът между отделните третирания е средно 10 дни и по никакъв начин не се нарушава ежедневния ритъм. Желателно е да се проведе един курс от 4-6 процедури за постигане на оптимален ефект.

Фотодинамичната или т.нар. LED терапия с Omnilux clear-U също е част от методите за лечение на акне. Под действието на светлината субстанции (порфирини), произвеждани от  Propionibacterium acnes, се активират и като последица неутрализират бактерията. В резултат от това възпалението отминава. При тази терапия се комбинират светлини от две дължини на вълната – Omnilux синя светлина /415 nm/, която премахва бактерията, причиняваща зачервяването или възпалителните прояви на акнето и  Omnilux червена светлина /633 nm/, която подобрява производството и количеството на колаген в кожата, свързано с по-бързото заздравяване и подобряване на кожния релеф и възпрепятства възможността от появата на белези.

Самата процедура е напълно безболезнена и щадяща кожата, дори прятна, според мнението на повечето пациенти. Прилага се в курс от 8 процедури – по 2 пъти седмично.

 

Не рядко остават видими белези при пациентите с акнеична кожа. Какви са препоръчителните дерматологични процедури в този случай?

Изборът на метод за премахване на белезите от акне зависи от техния вид, размерите им, както и от зоната, в която са разположени. В някои случаи се налага комбинация от различни технологии. При много пресни белези, докато са още червени на цвят, изключително добро повлияване има от Excel V и IPL. Тези апарати, освен че заличават  червенината, подобряват и релефа на кожата, и белезите, защото специфичното нагряване от лазерната енергия стимулира образуването на здрав колаген. Доскоро традиционните методи за заличаване на по-стари белези от акне бяха дермабразиото и класическият лазерен пилинг. Тези методи имат недостатък – дълъг възстановителен период и носят като последствие риск от появата на хиперпигментни лезии, дори понякога и от появата на нови белези. Динамиката в развитието на съвременните лазерни технологии ни даде нови възможности. От няколко години се прилага една революционна технология – фракциониран лазерен пилинг. На пациентите с подобен проблем тази процедура се извършва с  MCL30 Dermablate MicroSpot. При нея се осъществява „изпаряване“ на повърхностните епидермални слоеве и топлинно въздействие върху дълбоките структури на кожата. По време на самата процедура не се обработва цялата кожа, а само отделни участъци от нея под формата на микроскопични колони – микротермални зони. Представете си дигитална снимка, съставена от множество пиксела един до друг. Всяка такава колона е заобиколена от здрава и незасегната от лазера област. Това позволява на кожата да се възстанови много бързо, дори при обработване на по-големи повърхности. Така се активира производството на нови и здрави колагенови влакна, изглажда се релефа на кожата, свиват се порите. Необходими са 2-4 процецури, в зависимост от дълбочината на белезите. Те се правят през месец и имат възстановителен период в рамките на 3-5 дена всяка.

Друго възможно лечение на дълбоки белези, причинени от по-тежките форми на акне, е инжектирането на пълнител на базата на хиалуронова киселина под белега, за да се подобри вида му.

Лечението на акнето изисква както упоритост и постоянство от страна на пациента, така и правилно лечение, режим и съпътстващи терапии и процедури, назначени от дерматолога.

 

Важна ли е ролята на хигиената в хода на терапията на акне?

Мазната и акнеична кожа изисква подходяща хигиена. Твърде агресивните измивни продукти като резултат стимулират мастните жлези да работят още по-интензивно. Правилното почистване е неизменна част от терапията на акнеичната кожа. Важно за пациентите с такъв тип кожа е да се подбере подходящ продукт според състоянието на кожата, в зависимост от сезона, а също и в зависимост от избора на терапевтични средства. Например, в периодите след химичен пилинг е добре да се избере меко щадящо измивно средство (напр. Clean-Ac Почистващ крем Avène). През последните години традиционната хигиена под формата на гел или сапун отстъпва място на почистващите води. От известно време този арсенал се разшири с един нов продукт на Avène – Cleanance Почистваща вода, без изплакване. Препоръчваме я, защото нежно отстранява замърсяването и грима от лицето и шията, прилага се лесно и регулира себумната секреция, благодарение на специфичната съставка Глицерил лаурат.

 

По отношение на излагането на слънце, то подобрява ли състоянието на акнеичната кожа?

Много хора вярват, че излагайки се на слънце подобряват състоянието на акнеичната кожа. Всъщност излагането на слънце без подходяща фотозащита води до уплътняване на епидермиса и в последствие до влошаване на акнето. Освен това, рискът от пигментиране на пресни цикатрикси е значителен. Важно при подбора на фотопротектор за мазна и акнеична кожа е да се избере такъв с висок фактор – най-малко SPF 30. Трябва да се търси баланс между подходяща текстура със себорегулаторен и противовъзпалителен ефект, какъвто продукт е Cleanance Емулсия SPF 30 Avène.

 

Употребата на грим повлиява ли негативно състоянието на мазната и акнеична кожа?

Външният вид е нещо изключително важно за доброто самочувствие на хората, а стремежът към съвършенство е заложен в човешката психика. В тази връзка, напълно разбираемо е желанието за употреба на средства за корекция на видимите несъвършенства, като множество комедони, папули, пустули, петна, видими широки пори. Тук, обаче, е момента да изясним, че при хората с мазна и акнеична кожа грима трябва да се подбере правилно. Ние не препоръчваме на пациентите стандартен макиаж, защото употребата му може да влоши състоянието на кожата им. Дерматологични лаборатории Avène предлагат серията Корективен медицински грим Couvrance, предназначена за употреба при патологични състояния на кожата. Само с няколко стъпки се постига желания ефект. Продуктите медицински грим Couvrance са некомедоногенни и хипоалергенни, предлагат се в различни текстури, така че дават възможност за избор на оптималната при всеки тип кожа и осигуряват дълготраен комфорт на пациентите през целия ден.

55 Коментари

Коментирайте тук

Вашият email няма да се публикува

*