Митове или истини: храни, които влияят на акнето

Публикувано в Съвети и трикове

Всеки жив организъм се нуждае от енергия, за да може да съществува – човекът я набавя с храната. Установено е, че нейният вид предопределя цялостното ни състояние. Възможно ли е, обаче, удовлетворяването на тази жизненоважна потребност да повлияе състояния, които създават дискомфорт в ежедневието, каквото е акнето? Този въпрос се разисква широко сред учените от много години насам. Бихме потърсили неговият първоизточник в твърдението на Бащата на медицината Хипократ – „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“.

vegetables-790022_640

В подкрепа на това твърдение можем да кажем, че е доказано благотворното влияние върху кожата и изграждащите я елементи на мастноразтворимите витамини A, D и E, различни микроелементи, че дори и специфични мазнини, които се набавят  с дневното меню. Това отново трябва да насочи нашето внимание върху балансираното хранене. Приемът на достатъчни количества полезни вещества с храната „се отплаща” с повишен тонус и сияен външен вид.

Сред храните най-богати на витамин А са: сладките картофи, морковите, зеленолистните зеленчуци. На витамин D – риба и рибни продукти, пълнозърнестите храни. Витамин Е може да набавите с тофу, спанак, ядки, слънчогледови семки. Този списък не е пълен, но все пак дава ориентация.

Ако приемате лечение през устата за по-тежки форми на акне, то имайте предвид, че често лекарствата са много зависими от хранителния режим. Някои трябва да се приемат на гладно, други след хранене, а трети по време на хранене. Винаги преди да започнете прием на лекарства, се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.

Съществуват проучвания, чиито резултати за съжаление не са категорични.

Интересни такива са получени от едно от тези изследвания: установява се, че отделни етнически групи не познават така „модерното“ акне, благодарение на техните хранителни навици – диета с нисък гликемичен индекс, оценявана като пълна противоположност на т.нар. „западна диета“ (повишен прием на въглехидрати с висок гликемичен индекс и млечни продукти). И все пак не може да се говори за категоричност и обективност на данните.

За съжаление акнето е състояние, при което всеки сам трябва да открие оптималния хранителен режим, чрез който да се пребори с този ежедневен дразнител.

Ние съветваме:

За да изпълнявате ежедневните задачки, трябва да набавяте на тялото си всички необходими градивни елементи. Най-популярното съотношение между трите групи хранителни вещества (въглехидрати, мазнини, белтъчини), което диетолозите препоръчват е 2:1:1 в полза на въглехидратите (бърза енергия):

1)    Сладки неща – Известен е мита за шоколада и акнето. Няма обективни данни за връзка, но пък съвсем обективна е зависимостта между сладкишите и напълняването. Затова, вярно или не, ограничете въглехидратите и ще спечелите!cream-puffs-427181_640

2)    Мазна храна – една от най-проблемните в диетата, често отричана и отхвърляна. От друга страна обаче, мазнините са необходими за набавяне на структурни блокове за естествената защита на кожата ни. Накратко: не се увличайте и не скачайте върху пържени храни (консумацията им от време на време е простим грях). Нашият съвет е да се насочите към по-мазна риба (шаран, толстолоб, сьомга и др.) поне веднъж седмично и така ще си осигурите полезните витамин Е и омега мастни киселини.

french-fries-923687_640

3)    Мляко и млечни продукти – често спрягано, но без стабилни доводи.Не забравяйте, че когато всичко е с мярка носи само и единствено ползи.

mozzarella-493526_640

Спазвайте простите правила, които сме синтезирали по-горе и се вслушвайте в тялото си. Успех в тази никак нелека битка! Ние сме с Вас!

128 Коментари

Коментирайте тук

Вашият email няма да се публикува

*